top of page
Yazarın fotoğrafıYıldıztozu

19 Fortuna (Asteroit)

Güncelleme tarihi: 4 May 2022

Fortuna (19 Fortuna), en büyük ana kuşak asteroitlerinden biridir. John Russell Hind tarafından 22 Ağustos 1852'de keşfedilmiş ve adını Roma şans tanrıçası Fortuna'dan almıştır. 1 Ceres'e benzer bir bileşime sahiptir; tholinler de dahil ilkel organik bileşiklerden oluşan, yoğun şekilde uzay etkisine maruz kalmış koyu renkli bir yüzeyi vardır.



Fortuna, her 1.390 günde bir (3.81 yıl) Güneş etrafında döner, 2.06 AU'ya kadar yaklaşır ve Güneş'ten uzak noktasında 2.83 AU'ya kadar ulaşır. Fortuna'nın çapı yaklaşık 200.0 kilometredir ve bu onu asteroitlerin %99'undan daha büyük yapar ve büyüklük olarak ABD'nin Maryland eyaletiyle karşılaştırılabilir.


Fortuna'nın dönüşü gözlemlenmiş ve her 7,44 saatte bir kendi ekseni etrafında dönüşünü tamamladığı tespit edilmiştir.


Fortuna'nın spektral tipi G ( Tholen ) / Ch ( SMASSII ) su, demir, nikel, kobalt, nitrojen ve amonyak içermesinin muhtemel olduğunu gösterir.


Hubble Uzay Teleskobu, 1993 yılında Fortuna'yı gözlemlemiştir. Görünür çapı 0.20 arksaniye (Gezegensel Kamerada 4.5 piksel) olarak ölçülmüş ve şeklinin neredeyse küresel olduğu bulunmuştur. Uyduları aranmasına rağmen herhangi bir uydusu tespit edilememiştir.





32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page