NASA, en güçlü uzay teleskobu olan James Webb'in çektiği, evrenin en derin ve detaylı görüntülerini içeren fotoğrafları paylaştı.
Daha önce insan gözüyle görülmemiş galaksiler, teleskobun çektiği fotoğraflara yansıdı. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir süre önce uzaya gönderilen bugüne kadar geliştirilmiş en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk renkli fotoğrafları Salı günü kamuoyu ile paylaştı. Dünyaya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri içeren fotoğraflar, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin ve en detaylı görüntüleri olma niteliğine sahip.
KARİNA BULUTSUSU
Parıldayan yıldızlarla bezenmiş bu "dağlar" ve "vadilerden" oluşan manzara, aslında Karina Bulutsusu'ndaki NGC 3324 adlı yakındaki genç yıldız oluşturan bir bölgenin sınırıdır. NASA'nın yeni James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta yakalanan bu görüntü, daha önce görünmeyen yıldız doğum alanlarını ilk kez ortaya koyuyor. Webb'in "Kozmik Uçurumlar" olarak adlandırılan görünüşte üç boyutlu resmi, mehtaplı bir akşamdaki Sarp Dağlarına benziyor. Gerçekte bu, NGC 3324'ün içindeki dev, gazlı boşluğun sınırıdır ve bu görüntüdeki en yüksek tepeler yaklaşık 7 ışıkyılı yüksekliğindedir. Kavernöz bölge, bu görüntüde gösterilen alanın üzerinde, balonun merkezinde yer alan son derece büyük, sıcak, genç yıldızlardan gelen yoğun morötesi radyasyon ve yıldız rüzgarları tarafından bulutsudan oyulmuştur.
STEPHAN BEŞLİSİ
Bugün, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Stephan'ın Beşlisini yeni bir ışık altında ortaya koyuyor. Bu muazzam mozaik, Webb'in bugüne kadarki en büyük görüntüsüdür ve Ay'ın çapının yaklaşık beşte birini kaplar. 150 milyondan fazla piksel içerir ve yaklaşık 1.000 ayrı görüntü dosyasından oluşturulur. Webb'den alınan bilgiler, galaktik etkileşimlerin erken evrende galaksi evrimini nasıl yönlendirmiş olabileceğine dair yeni bilgiler sağlıyor. Güçlü, kızılötesi görüşü ve son derece yüksek uzaysal çözünürlüğü ile Webb, bu gökada grubunda daha önce hiç görülmemiş ayrıntıları gösterir. Milyonlarca genç yıldızın parıldayan kümeleri ve taze yıldız doğumunun yıldız patlaması bölgeleri görüntüyü süslüyor. Gaz, toz ve yıldızların geniş kuyrukları, yerçekimi etkileşimleri nedeniyle birçok galaksiden çekilmektedir. En çarpıcı biçimde, Webb gökadalardan biri olan NGC 7318B kümeyi parçalarken devasa şok dalgalarını yakalar.
GÜNEY HALKA BULUTSUSU
Bazı yıldızlar en iyisini sona saklar. Bu sahnenin merkezindeki sönük yıldız binlerce yıldır her yöne gaz ve toz halkaları gönderiyor ve NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ilk kez bu yıldızın tozla kaplı olduğunu ortaya çıkardı.Webb'deki iki kamera, NGC 3132 olarak kataloglanan ve gayri resmi olarak Güney Halka Bulutsusu olarak bilinen bu gezegenimsi bulutsunun en son görüntüsünü yakaladı. Yaklaşık 2500 ışıkyılı uzaklıktadır. Webb, gökbilimcilerin bunun gibi gezegenimsi bulutsular hakkında daha birçok ayrıntıyı incelemesine izin verecek. Ölmekte olan yıldızların fırlattığı gaz ve toz bulutları hangi moleküllerin mevcut olduğunu ve gaz ve toz kabukları boyunca nerede yattıklarını anlamak, araştırmacıların bu nesneler hakkındaki bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
SMACS 0723
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, bugüne kadar evreninen uzak, en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsünü yakaladı. Webb'in İlk Derin Alanı olarak bilinen SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsü ayrıntılarla dolup taşıyor. Kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en soluk nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi, Webb'in görüşünde ilk kez ortaya çıktı. Uçsuz bucaksız evrenin bu dilimi, yerdeki biri tarafından kol mesafesinde tutulan yaklaşık bir kum tanesi büyüklüğünde bir gökyüzü parçasını kaplamakta.
Daha Fazla Bilgi İçin:
KAYNAK: NASA, BBC NEWS
Opmerkingen