top of page
Yazarın fotoğrafıFeyza Yıldızözü

Uzayda Kaza! James Webb Teleskobu'na Küçücük Bir Meteoroid Hasar Verdi.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST veya Webb olarak da bilinir) yeni nesil bir uzay teleskobudur. Webb teleskobu atmosferin bozucu etkilerinin ötesinde, bilimsel gözlemler için yeterli soğuklukta bir noktada evrenin sırlarını çözmek için astronomlara yardım etmesi amaçlanmıştır. Tam olarak Hubble’ın yerine gönderildiğini söylemek doğru olmaz, Ama Hubble’dan sonra sürekli ismini duyacağımız ve astronomi dünyasının büyük umutlarla beklediği bu teleskop 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılmıştı.



NASA'nın Uçuş Merkezi'nden Proje Müdür Yardımcısı Paul Geithner, James Webb Uzay Teleskobu'nun aynasına küçük bir kaya parçasının (mikrometeoroid) çarptığını açıkladı. Geithner, "Webb'in, Güneş'ten gelen sert ultraviyole ışık ve yüklü parçacıklar, galaksideki kaynaklardan gelen kozmik ışınlar ve Güneş sistemimizdeki mikrometeoroidlerin çarpmalarını içeren uzay ortamını test etmek zorunda kalacağını her zaman biliyorduk" dedi. Toz büyüklüğündeki mikrometeoroidin verdiği hasarın, verilerde gözle görülür bir etkiye yol açtığı, ancak görevin genel performansını sınırlamasının beklenmediği belirtildi. Uzaya fırlatılan en güçlü teleskop olduğu ifade edilen Webb'in aynasının yüksek hızda uçan toz boyutundaki parçacıkların çarpmasına dayanacak şekilde tasarlandığı vurgulandı.




Mühendisler, ortaya çıkan bozulmanın bir kısmını ortadan kaldırmak için etkilenen ayna segmentinin konumunu ayarlayacaklar, ancak hepsini kaldıramayacaklar.

Webb şu anda yeteneklerini göstermek için evrenin yakın ve uzak gözlemlerini topluyor. Gökbilimciler bu resimleri önümüzdeki ay dünyaya sunacaklar.


Daha uzun vadede, bilim adamları Webb'i 13,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce kozmosu aydınlatan ilk yıldızları görmeye çalışmak için kullanmayı planlıyorlar.

Ayrıca teleskopun büyük "gözünü" uzak gezegenlerin atmosferleri üzerinde eğiterek bu dünyaların yaşanabilir olup olmadığını görecekler.




Daha Fazla Bilgi:


KAYNAK: BBC NEWS




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page